Bij V.V. Spirit hebben wij in de week van 6 juni gebruik mogen maken van het communicatiesysteem van AXIWI. Wij hebben het communicatiesysteem in verschillende toepassingen getest tijdens voetbalwedstrijden: scheidsrechter, assistent-scheidsrechter, 4de official en scheidsrechter coordinator. In dit tweede delen wij onze ervaringen in de rol van assistent-scheidsrechter met jullie.

“Op deze manier wordt de samenwerking tussen scheidsrechter en de assistent-scheidsrechter nog directer én daardoor beter”

De assistent-scheidsrechter

Iedereen die weleens als assistent-scheidsrechter actief is geweest kent het gevoel van machteloosheid. Je ziet iets gebeuren en je wil er wat aan doen, maar het gebeurt te ver weg. Ga je nu proberen de aandacht van de scheidsrechter trekken of laat je het gaan? Dit terwijl je weet dat iedereen om je heen het ook heeft gezien en zich afvraagt hoe jij het hebt kunnen missen. Hierbij biedt het communicatiesysteem van AXIWI een mooie uitkomst. Door de directe en open lijnverbinding met de scheidsrechter, kun je hem op elk moment attenderen op iets dat jij hebt gezien. Niet alleen om zaken aan te geven die ver weg gebeuren, maar juist óók voor de dingen die voor je neus gebeuren kan headset communicatie uitkomst bieden. Als er iets op de zijlijn gebeurt is dit soms moeilijk in te schatten voor een assistent en op dat moment kan de scheidsrechter juist de assistent helpen door op afstand te benoemen wat hij heeft gezien. Op deze manier wordt de samenwerking tussen scheidsrechter en de assistent-scheidsrechter nog directer en daardoor beter.

Excelsior Rotterdam (onder 15) – NEC (onder 15)

axiwi-headset-communicatie-voetbal-scheidsrechters

Wij hebben het systeem mogen testen tijdens de wedstrijd tussen Excelsior Rotterdam o15 – NEC o15. Ook voor deze wedstrijd hadden we een neutraal trio samengesteld; dit is wel een vereiste bij het gebruik van headset communicatie. Als assistent kun je de scheidsrechter op veel punten ondersteunen. Zo hoeft er niet meer bij elke overtreding direct gevlagd te worden, maar kan er eerst overleg plaatsvinden met de scheidsrechter. Bij uitballen, achterballen en hoekschoppen kan ook snel overleg plaatsvinden, zodat iedereen weet wat er gaat gebeuren. Naast het doorgeven van actieve situaties kan ook passief worden meegedaan door de assistent op de andere helft. Deze houdt het gebied in de rug van de scheidsrechter in de gaten en zorgt dat daar niks gebeurt dat niet door de beugel kan. Uiteraard moet je dit allemaal vooraf goed afstemmen op de wensen van de scheidsrechter. Deze kan bijvoorbeeld heel veel, of juist heel weinig input van de assistent verwachten. Als assistent probeer je je hierbij op de wensen van de scheidsrechter aan te passen.

Afspraken ‘communicatie’ tussen de assistent en de scheidsrechter

De belangrijkste adviezen van de assistent m.b.t. headset communicatie blijven toch de volgende: het strafschop moment en de buitenspelmomenten. Bij het strafschopmoment moet je als assistent proberen een zo goed mogelijk beeld te creëren, waarbij het eerste deel van de communicatie gaat over wel of geen strafschop (advies: ‘Strafschop’ of ‘Niks / Ga door’). Wanneer de scheidsrechter echter al zelf heeft gefloten is het van belang of dit binnen of buiten het strafschopgebied gebeurde (Advies: ‘Binnen’ / ‘Buiten’). Bij de buitenspelmomenten is het belangrijk dat het juiste advies bij de scheidsrechter komt. Hierin zijn 3 smaken: ‘Buitenspel’, ‘Wachten’ en ‘Ga door’. Het eerste advies spreekt voor zich, hierbij moet meteen worden afgefloten door de scheidsrechter, het tweede advies is bedoeld om de scheidsrechter aan te geven dat er een speler in buitenspelpositie bevindt, op dit moment nog niet strafbaar is. Hierna volgt wel vaak alsnog het advies ‘buitenspel’. Tot slot is er nog ‘ga door’ waarbij de assistent te kennen geeft dat geen enkele speler in buitenspelpositie staat en er in alle gevallen doorgespeeld zal worden. De scheidsrechter zal nu moeten aanzetten en zo snel mogelijk bij de situatie zien te komen.

Dit zijn ook de afspraken die ik vooraf heb gemaakt met de assistenten. Daarbij heb je tijdens de wedstrijd nog voldoende momenten waarop je elkaar van tips kunt voorzien om de communicatie te verbeteren. Beide assistenten werkten tijdens deze wedstrijd voor de eerste keer met de headset, en het ging in één woord: ‘fantastisch’. Het is een mooie toevoeging op de samenwerking met de scheidsrechter en biedt de assistent de mogelijkheid om nog meer bij het spel betrokken te zijn.

Tips voor de assistent scheidsrechter

  • Pas je aan de wensen van de scheidsrechter aan
  • Praat in de goede volgorde; diegene die het dichtstbij staat praat eerst
  • Praat niet door elkaar heen
  • Durf input te geven
  • Vermijd termen als ‘geen’ en ‘niet’, omdat dit de scheidsrechter zou kunnen verwarren ‘Geen buitenspel’ klinkt in een sprint namelijk precies hetzelfde als buitenspel
  • Ditzelfde geldt voor hoekschop en doelschop, maak hier afspraken over
  • Ondersteun elkaar op een positieve manier