HGC Gazellen Combinatie (HGC) is een hockeyvereniging die zowel bij senioren als junioren op het hoogste niveau speelt. Een grote groep scheidsrechters is wekelijks op de velden te vinden om wedstrijden te fluiten. Niet alle teams worden door bondsscheidsrechters gefloten. HGC vindt het wel belangrijk dat haar wedstrijden op een goed niveau wordt gefloten.
Daarom is HGC in seizoen 2016-2017 gestart met een CS+ opleiding. Een wens van leercoach, Thomas Duijnstee (bondsscheidsrechter), daarbij was de aanschaf van een communicatiesysteem. De keuze was snel gemaakt aangezien de scheidsrechters op het hoogste hockeyniveau reeds met AXIWI werken.
Ervaringen scheidsrechters HGC met AXIWI communicatiesysteem
Inmiddels is het communicatiesysteem een aantal keer ingezet en hierover zijn de scheidsrechters en de CS+ Leercoach enthousiast.
Hans Wentel (scheidsrechter)
“Hockey is een hele snelle sport en het is daarom handig dat je elkaar snel van informatie kan voorzien. Wanneer er bijvoorbeeld aan de andere kant van de cirkel iets gebeurt, en je het niet goed kan zien, kan jouw collega-scheidsrechter de nodige informatie verstrekken. De lijn tussen beide scheidsrechters is kort en je hoeft niet iedere keer het gehele veld over om te overleggen. Daarnaast straalt het gebruik van een communicatiesysteem een stukje professionaliteit uit; spelers gaan minder snel in discussie én nemen sneller aan dat de beslissing van de scheidsrechter juist is”.
Marco Groenheijde (scheidsrechter)
“Wat ik persoonlijk erg handig vind is wanneer mijn collega-scheidsrechter voordeel geeft, dan weet ik dat ik niet hoef te fluiten. Daarnaast is het ook handig wanneer een speler een waarschuwing krijgt, mijn collega weet dan direct dat voor de desbetreffende speler de maat vol is. Wanneer het spel zich snel verlegd en je snel de achterlijn op moet zoeken, is het fijn wanneer je in je oortje te horen krijgt ‘GA MAAR’ dan weet je dat je collega achter je de boel in de gaten houdt.”
Tijdens de wedstrijden wordt er gewerkt met een ‘open’ lijn; beide scheidsrechters horen derhalve alles van elkaar. De CS+ leercoach (ook uitgerust met een AXIWI) kan vanaf de tribune meeluisteren naar de communicatie tussen de scheidsrechters in het veld. Na de wedstrijd wordt er nabesproken en direct gekeken waar de communicatie eventueel beter kan. Met behulp van het communicatiesysteem worden grote stappen gemaakt en wordt het niveau van de arbitrage snel beter. Inmiddels staat het eerste CS+ examen op de planning!
Thomas Duijnstee (CS+ leercoach)
“Een van de grote voordelen van het opleiden met een communicatiesysteem is het feit dat tijdens het fluiten met een cursist, de begeleider (leercoach) direct feedback kan geven over spelsituaties in de wedstrijd. Door op die manier situaties te bespreken wordt de leercurve sneller, dan het geval is met alleen gesprekken achteraf.
Als de begeleider vanaf de kant meeluistert, kan hij achteraf gemakkelijker spelsituaties terughalen en tijdens de evaluatie met de scheidsrechters bespreken. Ook is het gemakkelijker om te werken aan verbeterpunten, zoals: communicatie tussen spelers en coaches. Door het meeluisteren van de begeleider hoort hij deze gesprekken tijdens de wedstrijd en kan deze vervolgens met de scheidsrechters bespreken tijdens de evaluatie van de wedstrijd.’’
Hoger niveau arbitrage HGC
Het communicatiesysteem wordt naast de CS+ ook gebruikt door andere scheidsrechters. Zo worden ervaren scheidsrechters ingedeeld met minder ervaren scheidsrechters, zodat via het communicatiesysteem het scheidsrechter niveau in de breedte verhoogd wordt. Ook kunnen jeugdige scheidsrechters, die voor het eerst fluiten, door de arbitragecoach, middels het communicatiesysteem, worden ondersteund. Dat geeft de jonge scheidsrechters extra vertrouwen.
HGC neemt het niveau van de arbitrage serieus en het communicatiesysteem van AXIWI helpt de Arbitrage commissie bij het verwezenlijken van haar doelstellingen. Fluiten is leuk én wordt steeds leuker met goede communicatie.