Dit artikel is geschreven door 2e Divisie voetbalscheidsrechter Nick Tunnissen
Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2021-2022 hebben diverse binnen- en buitenlandse voetbalclubs hun intrek genomen in het Parkhotel in Horst (NL) voor een trainingskamp. Tijdens de wedstrijd KAA Gent (BE) – RFC Seraign (BE) hebben we via AXIWI gebruik mogen maken van de headset.
Ikzelf ben actief in de 2e divisie in Nederland. Helaas mogen we op dit niveau geen headset gebruiken. Al snel kwamen we er als arbitrageteam achter dat het werken met headsets alleen maar voordelen met zich mee brengt.
Tijdens de wedstrijd heb je naast vlagsignalen en het piepen, middels de piepvlag, nauwelijks momenten om te communiceren met je assistenten, waardoor je beslissingen zelf moet beoordelen. Dat terwijl bijvoorbeeld de assistent-scheidsrechter er beter voor staat tijdens een duel, maar omdat dit buiten zijn werkgebied is, hij niet kan ondersteunen. Zeker als je in het veld 4 extra ogen hebt die je kunnen ondersteunen dan ren je als scheidsrechter nog zekerder over het veld; het verhoogt het aantal correcte beslissingen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. als een buitenspel staande speler de bal krijgt, maar deze nog onderweg gespeeld wordt door een tegenstander. Vaak kan de assistent scheidsrechter dit niet zien en volgt er een vlagsignaal voor buitenspel. Als de scheidsrechter dit tijdig via de headset kan communiceren, dan helpt dit de assistent scheidsrechter om een correcte beslissing te maken.
Ook met overtredingen op de rand van het 16 meter gebied. Het protocol zonder headset is dat de assistent bij een overtreding in het 16 meter gebied doorloopt naar de doellijn. Echter, als scheidsrechter ben je vaak gefocust dat je snel je eigen beslissing neemt en soms achteraf naar de assistent scheidsrechter toe moet, omdat hij heeft geconstateerd dat de overtreding net buiten of net binnen de 16 meter is gemaakt. Middels headsetcommunicatie kun je dit soort verwarring voorkomen. Het niveau van de spelers en de wedstrijden gaat met de jaren snel omhoog. Scheidsrechters zouden in hun functie met dit soort communicatiemiddelen geholpen zijn. Zo zouden er een stuk meer correcte beslissingen worden gemaakt en dat komt ook de eerlijkheid van het spel ten goede.
Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem
In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.