Dit blog is geschreven door voetbalscheidsrechter Max Broekhuizen van Ref2Ref

We leven in een sportloze, saaie en onwerkelijke tijd. Ik hoop dat het oké is met jou, je familie en vrienden. Om deze onwerkelijke tijd door te komen zullen AXIWI in samenwerking met Ref2Ref wekelijks een blog posten. Deze blogs met tips en tricks gaan jou helpen om het beste uit jezelf te halen als scheidsrechter!

Ook jij doet het! Wat ik hoor ik je vragen? Ja, ook jij communiceert continu, zelfs nu terwijl je dit leest communiceer je. De hele dag door communiceren we met alles om ons heen. We spreken in taal maar ook ons lichaam spreekt (non-verbaal). Jij als scheidsrechter hebt dus ook te maken met communicatie. Spelers, coaches en assistent-scheidsrechter waarmee jij communiceert. Ook ik merk het als scheidsrechter, hoe bozer ik mij voel worden des te lastiger ik spelers meekrijg in wat ik wil. Maar komt dat door wat ik zeg, denk of wat ik uitstraal?

Tip #1: Wees je bewust van je uitstraling en hoe je overkomt. Je non-verbale gedrag moet zoveel mogelijk overeenkomen met je verbale communicatie.  

Non-verbale communicatie is de communicatie die je uitstraalt door middel van je lichaam. Denk aan een boze houding als een speler een harde overtreding maakt of een speler die je aanspreekt op z’n gedrag. Het is soms goed om boos over te komen, maar wat straal je er mee uit? Spelers kunnen zich ook tegen je keren en niet meer voor je open staan en dat alles door jouw non-verbale communicatie. Weet dat een speler hier niet bewust voor kiest, maar dat het voortkomt uit onbegrip. Wat jij denkt en voelt is niet altijd goed zichtbaar voor een ander of wordt anders opgevat. Het zou hetzelfde zijn als je boos op een speler, op hem af loopt bij een vermaning en hem vraagt naar zijn vorige weekend.

Tip #2: Herken lastige spelers en ga eens een gesprek aan!  

“Moeilijke” spelers herken je snel. Ze zeuren, zijn lastig en je krijgt ze vaak niet mee in wat jij als scheidsrechter wil. Ze doen er alles aan om de wedstrijd en/of jou te ontregelen. Hoe ga je om met zo’n speler die het jou lastig maakt? Heel simpel: ga eens het gesprek aan! Een gesprek aangaan met dit soort spelers kan juist enorm positief werken. Jij laat je goede wil tegenover hem/haar zien en daarmee stimuleer een positieve reactie terug. Vraag hem bijvoorbeeld hoe het gaat in de competitie.

Tip #3: Niet praten is ook praten

Ken je dat? Je geeft een strafschop en alle 11 spelers zijn het er niet mee eens. Je geeft de overtreder een gele kaart en zijn teamgenoten blijven er maar over doorzeuren. Hoe kom je nou van die spelers af, die maar door blijven zeuren? Je kunt lastig 4 extra man de gele kaart tonen. Heb je er ooit eens over nagedacht om spelers niet aan te kijken? Of Letterlijk iemand de rug toe te keren?  Door een speler niet aan te kijken blokkeer je de communicatie al direct en dit kan ervoor zorgen dat spelers afdruipen. Ik gebruik dit zelf ook vaak en geloof me het werkt, probeer maar eens!

Communiceren op een goede wijze is dus erg belangrijk, wees open, eerlijk en beleefd naar iedereen op en rond het veld. Zorg altijd voor voldoende spelregelkennis en conditie. Zo ben jij klaar om ook na deze Coronacrisis de beste, leukste en sportiefste wedstrijden te leiden. Succes en hou vol!

#Stayfit-and-healthy

Max Broekhuizen

“Haal de beste scheidsrechter in jezelf naar boven!